חשיבות עריכת צוואה גם בגיל צעיר ובמיוחד כשנשואים עם ילדים/ עורכת הדין רחל ברלין
- Dan Ram
- 15 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 30 באוק׳ 2024

עריכת צוואה היא פעולה שמרבית האנשים נוטים לדחות, מתוך תחושה שמדובר במשימה שמתאימה לגיל מבוגר או למצבים בהם הבריאות מתערערת. עם זאת, עריכת צוואה היא אחד הצעדים החשובים ביותר שכדאי לנקוט בו בכל שלב בחיים, במיוחד כשנשואים ויש ילדים.
מהי צוואה?
צוואה היא מסמך, שבו קובע האדם עצמו, מה הוא רוצה שייעשה ברכוש שישאיר אחריו, אחרי פטירתו מהעולם, מה שמכונה בשפה המקצועית – עיזבון. עם פטירת אדם מהעולם, עובר עיזבונו ליורשיו.
צוואה מעניקה לאדם את הזכות לשלוט באופן חלוקת הרכוש לאחר מותו. ללא צוואה, הרכוש יחולק לפי חוק הירושה, שלעיתים קרובות אינו תואם את רצונותיו האישיים של הנפטר. באמצעות צוואה, ניתן להבטיח שהרכוש יועבר לאנשים או לארגונים החשובים לו, כמו בני משפחה, חברים או עמותות צדקה.
מה המצב המשפטי אם לא עורכים צוואה?
מי שלא ערך צוואה והלך לעולמו בלי להותיר הוראות בכתב כיצד יחולק עיזבונו, עיזבונו יחולק בין יורשיו, בהתאם להוראות חוק הירושה תשכ"ה – 1965.
במקרים רבים, החלוקה החוקית אינה משקפת את רצונותיו האישיים של המנוח. לדוגמה, ייתכן מצב שבו בן זוג שנותר בחיים יצטרך לחלוק את רכושו עם ילדים, או שהרכוש יחולק באופן שווה בין כל הילדים, מבלי להתחשב במצבם הכלכלי או בצרכיהם המיוחדים. בנוסף, בהיעדר צוואה, המדינה ממנה אפוטרופוס לילדים קטינים, מה שעלול להוביל למינוי אדם שלא תואם את רצונותיהם של ההורים. יתרה מכך, חלוקה בלתי מכוונת של רכוש עלולה להוביל לסכסוכים משפטיים ומשפחתיים מורכבים וארוכים, ולהותיר את הקרובים במצב של חוסר ודאות משפטית וכלכלית.
חוק הירושה הישראלי קובע מי הם יורשים של אדם, לפי סדר היררכי הקבוע בו, בין קרוביו שנותרו אחריו. כך למשל, קובע החוק כי עיזבונו של אדם נשוי, יעבו במחציתו לבן הזוג שנותר בחיים, והמחצית השניה, תחולק בחלקים שווים בין צאצאיו. כלומר, כשאין צוואה ויש ילדים לנפטר, בן הזוג מתחלק עם הילדים בעיזבון ההורה שנפטר ולא זוכה בכל הירושה לעצמו. מצב זה, יוצר שותפות בנכסים בין ההורה לילדיו וכשמדובר בקטינים, מקשה מאוד על ההתנהלות הכלכלית של ההורה הנותר בחיים.
הגנה על זכויות בן הזוג
כפי שראינו לעיל, עריכת צוואה שבה מוריש אדם את מלא רכושו לבן זוגו בשלב ראשון ורק בשלב שני, לאחר פטירת שני בני הזוג, הילדים יחלקו ביניהם את מה שיישאר בעיזבון, מאפשרת התנהלות בלתי תלויה של כל אחד מבני הזוג ברכושם, לכל אורך חייהם, גם לאחר פטירת אחד מהם. ראו מאמרי הנפרד על עריכת צוואה הדדית.
הגנה על זכויות הילדים
כאשר ישנם ילדים בתמונה, עריכת צוואה הופכת להיות חיונית במיוחד, גם למקרה של אסון חלילה, שבו הילדים נותרים יתומים חלילה משני הוריהם. צוואה מאפשרת להורים להבטיח שילדיהם יקבלו את התמיכה הכלכלית והטיפול האישי שהם זקוקים להם במקרה של אסון. בצוואה ניתן למנות אפוטרופוסים לילדים קטינים (בנוסף על מסמך הבעת רצון שניתן להכין מראש ולהפקיד במשרדי האפוטרופוס הכללי) ולהנחות כיצד יש לנהוג בכספים שהושארו עבורם, על מנת להבטיח את רווחתם הפיזית והרגשית.
מניעת סכסוכים משפחתיים
חוסר בצוואה עשוי להוביל לסכסוכים משפטיים ומשפחתיים, כאשר כל אחד מהצדדים עשוי לטעון על הזכויות בנוגע לרכושו של הנפטר. עריכת צוואה ברורה ומפורשת יכולה למנוע מצב זה, להבהיר את כוונות המוריש ולהפחית את העומס הרגשי שעלול להיווצר כתוצאה מחלוקה בלתי צפויה של הרכוש.
הקלת הנטל על הקרובים
עריכת צוואה גם מקלה על הקרובים שנותרים להתמודד עם העניינים המשפטיים והכלכליים לאחר מותו של אדם אהוב. כאשר כל ההנחיות ברורות, התהליך המשפטי הופך לפשוט יותר, מה שמקל על הקרובים שמתמודדים עם אובדן ומאפשר להם להתמקד באבל ובתמיכה הדדית.
חשיבות עריכת צוואה גם בגיל צעיר
בעוד שהנושא נראה רחוק מהמציאות עבור אנשים צעירים, הרי שהחיים בלתי צפויים, במיוחד לצערי, כפי שאנו רואים בשנה הראשונה למלחמה - תשפ"ד, מאז פרוץ המלחמה הקשה בה אנו מצויים. גם תאונות או מחלות יכולות להתרחש בכל גיל, וללא צוואה, בן הזוג שנותר בחיים, עלול למצוא את עצמו במצב של קושי משפטי ובירוקרטי סבוך, כשילדיו הקטינים שותפים עמו ברכושו. לפיכך, עריכת צוואה בגיל צעיר יכולה לספק ביטחון נפשי ולוודא שהאינטרסים האישיים של האדם יישמרו בכל מצב.
לסיכום
עריכת צוואה אינה רק פעולה של אחריות כלפי הרכוש והכספים, אלא בראש ובראשונה ביטוי של דאגה ואהבה כלפי הקרובים, במיוחד כשיש ילדים. פעולה זו חשובה בכל גיל, ומבטיחה שהמשפחה והיקרים לליבו של האדם יזכו להגנה המתאימה, גם במקרה של הבלתי צפוי.
Comments