top of page

השפעת הגירושין על זכויות הירושה / עורכת הדין רחל ברלין

  • Dan Ram
  • 27 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות



כפי שראינו במאמרנו הקודם, הדן בחשיבות עריכת צוואה, גם בגיל צעיר, הדין הישראלי קובע כי בהיעדר צוואה, בני זוג נשואים יורשים זה את זה, בשלמות, רק אם אין להם ילדים ובאופן חלקי, כשהם הורים לילדים. אך מה קורה לאחר הגירושין?


כאשר בני זוג מתגרשים, סוגיות הירושה ביניהם עשויות להיות מורכבות ומעוררות מחלוקות משפטיות. עם פקיעת הנישואין, פוקעות זכויות הירושה ההדדיות בין בני הזוג. כלומר, לאחר הגירושין, בן זוג לשעבר אינו זכאי לרשת את רכושו של האחר על פי הדין, אלא אם כן קיימת צוואה המורה אחרת. חשוב לציין כי אם אחד מבני הזוג נפטר במהלך הליכי הגירושין, אך טרם ניתן גט, בן הזוג הנותר בחיים עדיין נחשב כיורש על פי דין. 


כדי להימנע ממצב כזה, שבו למרות שבני הזוג החליטו להתגרש ודי ברור כי אינם מעוניינים עוד להוריש זה לזו את נכסיהם, אנו ממליצים לכל הזוגות, לערוך הסכם ממון, בין היתר כדי להגדיר ביניהם מה ייחשב במערכת היחסים הספציפית שלהם, כ"פקיעת נישואים". על כך נפרט במאמר נפרד.


צוואות הדדיות וגירושין


כפי שהסברנו במאמרנו על ההבדל בין צוואה הדדית לצוואה רגילה, בני זוג רבים עורכים צוואות הדדיות, בהן הם מורישים זה לזה את רכושם, בין היתר כדי להימנע משותפות בנכסיהם עם ילדיהם, בעודם בחיים. במקרה של גירושין, יש לבחון את תוקפן של צוואות אלו.


פסקי דין רלוונטיים בנושא זה מהן עולה המורכבות שנוצרת ביחס לירושת בני זוג, במצבי הביניים של הליכי הגירושין:


עמ"ש 12539-05-23: בית המשפט המחוזי בנצרת דן במקרה שבו בני זוג ערכו צוואות הדדיות, ולאחר מכן התגרשו. בית המשפט קבע כי הגשת תביעת גירושין על ידי אחד מבני הזוג לא מהווה באופן אוטומטי ביטול של הצוואה ההדדית, אם לא נמסרה הודעת ביטול פורמאלית בכתב, בהתאם להוראות סעיף 8 א' לחוק הירושה, תשכ"ה – 1965, ויש לבחון את מידת מודעותו הספציפית של בן הזוג לרצון בן הזוג השני לבטל את הצוואה.  


ת"ע 46293-06-17: בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע דן בשאלה האם בן זוג שנותר בחיים לאחר פטירת בן זוגו, אך היה בהליכי גירושין ממושכים עמו, זכאי לרשת את עיזבונו בהיותו נשוי לו מבחינה פורמאלית בשעת הפטירה. נקבע כי בן הזוג נחשב כ"בן זוג" לצורך חוק הירושה, ולכן זכאי לרשת.

פסקי דין אלו מדגישים את החשיבות של התייעצות עם עורך דין מומחה בתחום הירושה והצוואות, במיוחד במקרים של בני זוג שערכו צוואות הדדיות והינם בהליך  של גירושין, כדי להבטיח שהסדרי הירושה משקפים את רצון הצדדים בשלב החדש והשונה בחייהם, ומוגנים מבחינה משפטית.


סיכום


גירושין משפיעים באופן ישיר על זכויות הירושה בין בני הזוג. לאחר הגירושין, פוקעות זכויות הירושה ההדדיות, אלא אם כן קיימת צוואה הקובעת אחרת. במקרים של צוואות הדדיות, יש לבחון את הוראות החוק ואת כוונת המצווים. כדי למנוע מחלוקות עתידיות, מומלץ לבני זוג הנמצאים בהליכי גירושין להתייעץ עם עורך דין לענייני ירושה, כדי לשקול את עדכון צוואותיהם.

 



 
 
 

Comentários


bottom of page