top of page

ההבדל בין צוואה הדדית לצוואה רגילה / עורכת הדין רחל ברלין

  • Dan Ram
  • 15 באוק׳ 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 30 באוק׳ 2024



בהמשך למאמרנו הקודם הדן בחשיבות לערוך צוואה, דווקא בגיל צעיר ובמיוחד כשיש ילדים, נפרט במאמר זה אודות צוואה הדדית בין בני זוג.



מהי צוואה ומה המצב המשפטי בהיעדר צוואה?


צוואה היא מסמך משפטי שמאפשר לאדם לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. בהיעדר צוואה, חוק הירושה קובע  מי הם יורשיו של אדם, מה חלקם בירושה ומה סדר הזוכים בה.

חוק הירושה הישראלי קובע שכשיש לאדם צאצאים, בן הזוג אינו זוכה בכל העיזבון והוא מתחלק בו עם צאצאיו. מכאן שאם אדם לא ערך צוואה והשאיר בן זוג בפטירתו, בן הזוג יהפוך לשותף ברכושו, ביחד עם הצאצאים.

תוצאה זו מאוד לא רצויה, בין אם הצאצאים בגירים ועל אחת כמה וכמה, אם בין הצאצאים גם קטינים. במקרה של יורשים שהם קטינים, כל פעולה בנכסי העיזבון תצריך אישור בית משפט, מה שיכביד מאוד על בן הזוג שנותר בחיים שממילא קשה לו כאלמן, וכהורה יחיד, במקרים רבים לילדים קטינים.



הדרך לגרום לכך שבן הזוג הנותר בחיים יירש את מלא העיזבון של בן הזוג שנפטר, הינה עריכת צוואה הדדית


צוואה הדדית בין בני זוג היא סוג ייחודי של צוואה, בה שני בני הזוג כותבים צוואות שתוכנן מתואם ומחייב זה את זה. כלומר, כל אחד מבני הזוג מוריש את רכושו לשני בהתאם להסכמות שהושגו ביניהם, מתוך הנחה שגם בן הזוג השני יפעל בצורה דומה.



כיצד פועלת צוואה הדדית?


בדרך הטבע, הסיכוי לכך שבני זוג ילכו לעולמם בעת ובעונה אחת, הוא מזערי. בצוואה הדדית, בני הזוג קובעים מראש מה יקרה לרכושם במקרה השכיח שבו אחד מהם ילך לעולמו לפני בן זוגו. לרוב, בני זוג קובעים בצוואה הדדית כי הרכוש יעבור כולו לבן הזוג שנותר בחיים, ורק לאחר מותם של שני בני הזוג, הרכוש יועבר ליורשים אחרים, כגון ילדים. כך, הצוואות של שני בני הזוג קשורות זו בזו והן יוצרות הסכם מחייב שאינו ניתן לשינוי חד-צדדי לאחר פטירת אחד מבני הזוג.



ההבדלים בין צוואה הדדית לצוואה שאינה הדדית


הבדל מרכזי בין צוואה הדדית לצוואה שאינה הדדית טמון באופי המחייב שלהן כלפי בן הזוג וההסתמכות של כל אחד מבני הזוג על רעהו, שהם יורישו באותו אופן את רכושם. בעוד שצוואה רגילה היא מסמך אישי שכל אדם יכול לשנות בכל עת לפי רצונו, צוואה הדדית מגבילה את היכולת לשנות את הצוואה, הן בחיי שני בני הזוג והן וביתר שאת, לאחר פטירת אחד מבני הזוג. במשך החיים של שני בני הזוג, יכול בן הזוג להודיע בכתב לבן זוגו, על רצונו לבטל את הצוואה ההדדית. לאחר מות אחד מבני הזוג, השינוי או הביטול של צוואה הדדית, דורש לרוב עמידה בתנאים מחמירים, למשל החזרת הרכוש שהועבר על פי הצוואה. מנגנון זה נועד להבטיח את שמירת ההסכמות המשותפות שהושגו בין בני הזוג ולמנוע מצב שבו בן הזוג הנותר בחיים משנה את רצון המוריש המנוח.



היתרונות והחסרונות של צוואה הדדית


היתרון המרכזי של צוואה הדדית הוא בכך שהיא מעניקה ביטחון לשני בני הזוג שהרכוש שהותירו אחריהם, ברוב המקרים, יהיה בבעלות בן הזוג הנותר בחיים, עד אחרית ימיו, ולאחר מות שניהם, הוא יחולק בהתאם להסכמות שלהם ולא ישתנה בצורה שתפגע ביורשים המיועדים.

עריכת צוואה הדדית חשובה כדי למנוע שיתוף עם ילדים ברכוש ההורים, במצב של אלמנות, מה שיכול לגרום ללחץ על ההורה שנותר בחיים, לפרק את השיתוף עם הילדים ולהעניק מהרכוש לילדים בחייו.

במצבים של משפחות מורכבות או כאשר ישנם ילדים מנישואים קודמים, חשיבותה של צוואה הדדית מועצמת. הצוואה ההדדית מבטיחה שהרכוש יגיע ליורשים שנקבעו מראש, ולא ליורשים אחרים שאחד מבני הזוג עשוי לבחור בעתיד.

 

עם זאת, לצוואה הדדית יש גם חסרונות. ההגבלות על שינוי הצוואה לאחר פטירת אחד מבני הזוג יכולות להיות מגבילות עבור בן הזוג הנותר בחיים, במיוחד אם נסיבות חייו משתנות והוא מעוניין לשנות את הסדרי הירושה.


לדעתנו, צוואה הדדית היא מסמך של הוגנות, הגינות ומניעת אי שוויון, סכסוכים ומחלוקות.



לסיכום


סקרנו על קצה המזלג את מהותה של צוואה הדדית לעומת צוואה רגילה, היתרונות המובהקים שלה, אך גם את המגבלות שהיא יוצרת, שהינם יתרון מצד שני.

צוואה הדדית בין בני זוג היא כלי משפטי חשוב שמאפשר להם להבטיח שהרכוש יחולק בהתאם לרצונם המשותף, ומעניקה ביטחון ובטיחות משפטית במצבי חיים משתנים. רצוי לערוך צוואה בכלל וצוואה הדדית, אצל עורך דין מומחה ובעל ניסיון בעריכת צוואות מסוגים שונים.

 

 


 
 
 

Comments


bottom of page